Alles over een uitvaart in Eindhoven

As verstrooien

Het kan heel speciaal zijn om de as van een overleden dierbare te verstrooien op een plek de voor hem of haar een betekenis had. Het komt vaak voor dat mensen de as laten verstrooien in zee.

Regels verstrooien

De as van een overledene mag in principe overal worden verstrooid. Voorwaarde is wel dat de eigenaar van de grond toestemming geeft voor het verstrooien van de as. Dat wil dus zeggen dat het mensen helemaal vrij staat om de as van hun overleden dierbare te verstrooien in de eigen achtertuin. Maar als ze dat willen doen op de grond van een ander dan moet er eerst toestemming worden gegeven.

Wie de as wil verstrooien in een bos of park in Eindhoven moet daar officieel eerst toestemming voor vragen. In de meeste gevallen zal de gemeente Eindhoven eigenaar zijn van de grond. De gemeente Eindhoven heeft het verstrooien van as vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de APV is opgenomen dat asverstrooiing op openbare grond overal is toegestaan, behalve op verharde delen van de weg. De gemeente benadrukt dat nabestaanden wel toestemming moeten vragen als het gaat om particuliere grond.

Elke gemeente mag zijn eigen regels opstellen als het gaat om het verstrooien van as. Als iemand buiten Eindhoven wil verstrooien dan is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de betreffende gemeente.

As verstrooien op gemeentelijke begraafplaats Eindhoven

De gemeente Eindhoven biedt op de gemeentelijke begraafplaatsen diverse mogelijkheden op het gebied van asbestemming. In het hoofdstuk As bewaren staat per begraafplaats wat de mogelijkheden zijn als het gaat om het bijzetten van een urn. Hieronder een overzicht wat de mogelijkheden zijn per begraafplaats op het gebied van verstrooien.

Begraafplaats Stratum

  • Strooiveld
  • As verstrooien op bestaande graven

Begraafplaats Woensel “De Oude Toren”
  • As verstrooien op bestaande graven

Wijkbegraafplaats Woensel
  • As verstrooien op bestaande graven

Begraafplaats De Roostenhof
  • As verstrooien op bestaande graven

Meer informatie over de begraafplaatsen en de contactgegevens vindt u in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Eindhoven.

Verstrooien bij crematorium Rijtackers

Verstrooien bij crematorium Rijtackers

Bij crematorium Rijtackers kan de as van een overleden dierbare worden verstrooid op het strooiveld. Een medewerker van het crematorium kan helpen bij het verstrooien. Families die liever niet aanwezig willen zijn bij het verstrooien van de as kunnen dit laten verzorgen door een medewerker van Rijtackers. Rijtackers biedt ook de mogelijkheid om de as te verstrooien met een met helium gevulde ballon. De ballon zal dan op grote hoogte knappen waardoor de as in de lucht wordt verstrooid.

In het hoofdstuk Crematorium in Eindhoven is meer informatie te vinden over crematorium Rijtackers. Voor informatie over tarieven of het maken van een afspraak kunt u bellen met nummer: 040-262 49 00.