Alles over een uitvaart in Eindhoven

As bewaren

De as van een overledene kan op verschillende plekken worden bewaard. Dat kan bijvoorbeeld thuis, maar ook op een begraafplaats of bij het crematorium. De meest gebruikte asbestemming is een urn. Maar de as kan ook worden bewaard in een speciaal askunstwerk of een assieraad.

Urnen

Urnen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze worden gemaakt van verschillende soorten materialen. Bij de keuze van een urn moet rekening worden gehouden met de plek waar de urn komt te staan. Als de as bijgezet wordt in een columbarium moet de urn weerbestendig zijn. Want de urn staat jaar in jaar uit in de regen, zon, sneeuw en ook tijdens een storm moet hij op zijn plek blijven staan.

Wanneer de urn thuis ergens op een veilige plek komt te staan hoeft het materiaal niet weerbestendig te zijn. Dat houdt in dat er meer keuze is als het gaat om de materialen waar de urn van wordt gemaakt. De meeste urnen zijn cilindervormig maar ze worden ook gemaakt in afwijkende vormen. Er zijn ook modellen waar naast de grote urn ook identieke mini urntjes van zijn gemaakt. Dat maakt het mogelijk om kleine hoeveelheden as te verdelen over de urnen zodat meerdere mensen een beetje as van hun overleden dierbare kunnen bewaren.

Op Urnenwinkel.nl is een grote collectie met de mooiste urnen te vinden. De urnen worden er aangeboden vanaf 60 euro. Er zijn ook hele kostbare en speciale urnen te vinden op deze website.

Askunstwerken

Er zijn diverse kunstenaars die asbestemmingen op maat maken. Vaak gaat het om kunstwerken die helemaal in overleg met de familie worden gemaakt. Het zijn dus hele persoonlijke asbestemmingen.

In het monument zit een holle ruimte waarin de as kan worden bewaard. Er zijn ook as kunstwerken waarin ruimte is voor de as van twee overledenen. Dat maakt het mogelijk om een echtpaar ook na hun overlijden bij elkaar te houden.

Het askunstwerk kan worden geplaatst in huis, maar er zijn ook kunstwerken die buiten kunnen staan. Bijvoorbeeld in de tuin, op de begraafplaats of in de tuin van het crematorium. Het is wel belangrijk om er voor te zorgen dat het monument veilig staat en dat het stevig vast staat. Dat is belangrijk omdat het ook tijdens een stevige storm overeind moet blijven staan. Mensen die een askunstwerk buiten plaatsen moeten ook rekening houden met dieven. Het monument moet zo worden geplaatst dat dieven er niet bij kunnen. Het is voor nabestaanden vreselijk als iemand er vandoor gaat met de as van hun dierbare. Een kunstwerk is te vervangen, maar de as van een overleden dierbare niet.

Assieraden

Een hele mooie manier om de as van een dierbare dichtbij te houden is door een beetje as te verwerken in een assieraad. Er zijn hele mooie assieraden op de markt en ze worden verkocht in verschillende prijscategorieën. Denk bij assieraden aan een mooie armband, ring, ketting, oorbellen, horloge of zelfs in een bril. In een assieraad zit een kleine holle ruimte waar de as in kan. Meestal wordt die ruimte afgesloten met een heel klein schroefje. Het voordeel van een afsluiting met een schroef is dat het mogelijk is om de as in de toekomst in een ander sieraad te plaatsen.

Een assieraad is eigenlijk een hele anonieme manier om een overleden dierbare heel dichtbij te houden. Voor andere mensen is niet zichtbaar dat het om een assieraad gaat.

As in columbarium

Op de gemeentelijke begraafplaatsen in Eindhoven is het mogelijk om de as te bewaren in een columbarium. Dit is een muur met nissen waarin ruimte is om een urn te plaatsen. De naam van de overledene kan op de urn staan maar soms is er ook ruimte om een naamplaatjes te plaatsen op de nis.

Een nis in het columbarium kan worden gehuurd voor een bepaalde periode. Net als bij een graf kan deze periode steeds weer worden verlengd zolang er nabestaanden zijn die hiervoor willen betalen.

Urnengraf

Na een crematie kan de familie er voor kiezen om de as van de overledene te begraven op een begraafplaats. De meeste begraafplaatsen in Eindhoven hebben speciale urnengraven waar een urn in geplaatst kan worden.

Een urnengraf ziet er eigenlijk net zo uit als een gewoon graf, maar het is alleen een stuk kleiner omdat er geen grote kist met een overledene in begraven wordt. Op het urnengraf kan een monument worden geplaatst.

Asbestemming op de gemeentelijke begraafplaatsen Eindhoven

Op de gemeentelijke begraafplaatsen in Eindhoven worden diverse soorten asbestemming aangeboden. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden per begraafplaats.

Begraafplaats Stratum

  • Bijzetten urnen (asbus) op bestaande graven
  • Urnentuin
  • Urnengraf
  • Columbarium

Begraafplaats Woensel “de Oude Toren”
  • Bijzetten urnen (asbus) op bestaande graven
  • Urnengraf

Wijkbegraafplaats Woensel
  • Bijzetten urnen (asbus) op bestaande graven

Begraafplaats De Roostenhof
  • Bijzetten urnen (asbus) op bestaande graven
  • Urnengraf

Meer informatie over de begraafplaatsen en de contactgegevens vindt u in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Eindhoven.